vineri, 26 noiembrie 2010

Despre bancuri

Potrivit dex-ului definitia bancului ar suna cam asa:  BANC2, bancuri, s. n. 1. Numele unui joc de cărți. 2. (Fam.) Scurtă anecdotă glumeață; p. ext. minciună. – Din germ. Bank.
Bancurile au aparut din cele mai vechi timpuri, ca urmare a satirizarii societatii, a intamplarilor hazlii ale unor personaje celebre. Bancul poate fi imaginar sau real si este de cele mai multe scurt. Bancurile sunt povestite  in grupuri mai mari sau mai mici si au rolul de a ne face sa ne simtim bine, de a ne descreti fruntile si de cele mai multe ori pot detensiona o stare de nervozitate sau pot intretine o atmosfera ideala.
Fiecare banc are o invatatura sociala, avand un talc, o povata sau pur si simplu relateaza o stare.Cea mai veche carte de glume si bancuri din lume dateaza de acum 1700 ani si a fost scrisa in Roma Antica, fiind denumita "Philogelos". Aceasta carte de glume a fost scrisa in limba greaca si cuprinde nu mai putin de 265 de bancuri, majoritatea adaptate vremurilor si situatiilor sociale din antichitatea romana. 
Exista multe categorii de bancuri care circula la noi in tara si voi enumera mai jos cateva din ele, cele mai citite: bancuri cu Bula, bancuri cu Ion si Maria, bancuri cu olteni, bancuri cu moldoveni, bancuri cu ardeleni, bancuri cu barbati, bancuri cu femei, bancuri cu betivi, bancuri cu politisti, bancuri politice, bancuri cu Alinuta, bancuri scotieni, bancuri intrebari si raspunsuri, etc. Dupa cum puteti vedea , exista o gama variata de bancuri, sursa ptr ele fiind un izvor nesecat.
Si cum Nicolas Chamfort spunea: ''Dintre toate zilele, pierduta este aceea in care n-ai ras.'' va invit sa cititi bancurile de pe blog si sper sa radeti in fiecare zi.
 

Un comentariu: