vineri, 12 noiembrie 2010

Stiati ca...?

cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri de catre oameni, gasite pana in prezent, au aproximativ 4000 de ani? Descoperite recent, sticlutele de parfum si vasele de mixare gasite in Pyrgos, Cipru, faceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri patrati in care se fabricau parfumuri.


la inceput, parfumurile erau folosite de aristocratia europeana pentru a masca miorosurile neplacute emanate de corp in lipsa unei igiene adecvate? Din pacate, acest lucru este destul de raspandit si in ziua de astazi, in toate clasele sociale.

Marele Zid Chinezesc este una din cele “7 noi minuni ale lumii” ?

primele fortificatii au fost construite inainte de crearea Imperiul Chinez de catre conducatorii chinezi de triburi care doreau sa se apere de atacurile reciproce? Aceste ziduri initiale au fost distruse de catre primul imparat al Chinei, Qin Shi Huang., de-a lungul unei perioade de 12 ani.

cel mai batran barbat din lume in viata in prezent (ianuarie 2009) este Tomoji Tanabe? Japonezul a ajuns la venerabila varsta de 113 ani, impliniti pe 18 septembrie 2008, adica este nascut in secolul XIX (anul 1895).

 de 54 de ani de cand Guiness Book inregistreaza aceste recorduri, au fost 41 de detinatori ai titlului de cel mai batran om din lume (pana la aceasta data)? Cei mai numerosi au fost americanii, cu 12 prezente, secondati de englezi cu 10 prezente (Betsy Baker, prima detinatoare a titlui, desi a decedat in SUA, este englezoaica) si de japonezi cu 6 prezente.

termenul “banca” provine din italienescul “banco”? Acesta inseamna “birou, banca, banc de lucru” si era folosit de bancherii din Florenta in timpul Renasterii care il obisnuiau sa incheie tranzactiile deasupra unui birou.

in doar 9 ani, din 1998 si pana in 2007, valoarea activelor cumulate a primelor 1000 de banci din lume a crescut cu aproximativ 150%? Astfel, daca in 1998 cele mai importante 1000 de banci din lume detineau active in valoare de putin peste 30 de trilioane de dolari, in 2007 suma a crescut la 74.2 trilioane de dolari.

prima tentativa de creare a unui calculator portabil a apartinut companiei Xerox si a avut loc la inceputul anilor `70? Xerox PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil, este, totodata, si inventatorul printarii laser sau tehnologiei ethernet.

primul laptop comercial (oferit pentru cumparare) a fost Osborne1, produs in 1981? Acesta costa 1795 $ dar oferea un pachet software de 2000 $, pe langa configuratia hardware destul de avansata pentru acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy. Principalul avantaj al acestui notebook era, pe langa raportul pret-beneficii, faptul ca putea fi transportat usor cu ajutorul avioanelor comerciale, incapand sub scaunul pasagerilor. Principalul dezavantaj era dimensiunea foarte mica a ecranului: doar 5 inch.

de doi ani (2007 si 2008), Google detine suprematia in Fortune 100 Best Companies To Work For?

angajatii Google care recomanda un cunoscut pentru un job primesc 2000 $? Singura conditie este ca acesta sa ramana angajat timp de minim 2 luni.

sofranul este cel mai scump condiment din lume? Pretul unui kilogram de sofran este de aproximativ 4000 de dolari, insa poate creste in functie de calitate. Totusi, fiind un condiment foarte puternic, cantitatea mica de sofran care trebuie folosita pentru gatit compenseaza pretul.

ghimbirul, scortiosoara, piperul negru sau cuisoarele era considerate produse de lux in Europa Evului Mediu? Fiind importate tocmai din locuri indepartate, ca Asia si Africa, costurile erau foarte mari si de aici caracterul exclusivist al acestor condimente.

aeroprtul Ulyanovsk Vostochny din Rusia detine cea mai lata pista din lumea? Aceasta are o latime de 105 metri si este a doua cea mai lunga din lume.

cel mai vechi aeroport comercial inca functional din lume este cel din Sydeny? Aeroportul australian si-a inceput activitatea in ianuarie 1920. Cel mai vechi aeroport inca functional din Europa este Schiphol din Amsterdam, Olanda, primul avion comercial decoland de aici in decembrie 1920 dupa ce inainte fusese un aeroport exclusiv pentru uz militar.

Varful Gerlachovsky din Slovacia, masurand 2655 m, este cel mai inalt varf muntos din lantul carpatic? Cel mai inalt varf din Romania este Varful Moldoveanu care masoara 2544 m.

din peste 8000 de exemplare de urs carpatin care traiau in Muntii Carpati in1989, acum au mai ramas doar putin peste 2000? Braconajul excesiv si despadurirea accentuata a muntilor, care a distrus habitatul lor natural, a cauzat aceasta scadere accentuata a numarului de ursi.

Brasovul a fost infiintat de catre Cavalerii Teutoni in anul 1211? Conform Enciclopediei Britanice, orasul este mentionat pentru prima data sub numele de Brasov in documente in anul 1251.

prima fabrica (sau “moara”, popular) de hartie din Romania a fost infiintata la Brasov? Evenimentul a avut loc in anul 1546 la 13 ani dupa ce Johannes Honterus infiintase si o tipografie in oras. Totusi, prima fabrica de hartie de pe teritoriul actual al Romaniei a fost infiintata la Sibiu in 1534 insa, in acea vreme, Sibiul nu era un oras romanesc

numele original al Bisericii Negre este Biserica Sfanta Maria?

cu o lungime totala de aproximativ 2.850 de kilometri, Dunarea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (dupa Volga, Rusia, 3.690 km) si al 29-lea din lume? Avand in vedere ca Volga strabate doar Rusia, tara nemembra UE, Dunarea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana.

cu un debit mediu de 7.130 metri cubi pe secunda, Dunarea este al 28-lea fluviu din lume din punct de vedere al debitului? Volga ocupa pozitia 24 (cu 8.080 m cubi/sec) in timp ce lider este Amazonul cu o un impresionant 219.000 m cubi/sec (spre comparatie, urmatorul clasat, Congo, are un debit de 5 ori mai mic: 41.800 m cubi/sec).

oamenii sunt obisnuiti sa recicleze din cele mai vechi timpuri? Studii arheologice au arata ca, in perioadele cand resursele de materii prime se diminuau, gropile de gunoi ale oraselor antice contineau mai putine deseuri cu potential pentru reciclare (unelte, ceramica etc).

perioadele cele mai “propice” reciclarii in masa erau cele de razboi? Germania Nazista este una dintre tarile in care rationalizarea si reciclarea au fost adoptate atat in timpul cat si in perioada pre-razboi. In special se reciclau fierul dar si alte metale rare, fibrele textile sau oasele din care se facea apoi sapun.

cea mai puternica bomba atomica detonata vreodata a avut o forta exploziva de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decat bomba de la Nagasaki?  Numita “Tsar bomba”, explozibilul a fost detonat de URSS in cadrul unui test desfasurat pe 30.10.1961 intr-un arhipelag din Oceanul Arctic, in nordul Rusiei. Forta initiala a bombei era de 100 de megatone TNT insa a fost redusa pentru a limita cantitatea de deseuri radiocative rezultate.

bombele nucleare lansate asupra Japoniei in amurgul celui de-Al Doliea Razboi Mondial au provocat, direct sau indirect, moartea a aproximativ 220.000 de oameni, pana la sfarsitul anul 1945? Cele mai multe estimari mentioneaza ca jumatate dintre victime au decedat direct in urma exploziilor in timp ce cealalta jumatate a decedat ulterior in urma arsurilor sau/si radiatiilor. Cele mai multe victime au fost in Hiroshima, aproximativ 140.000.

 primul test nuclear cu o bomba atomica a avut loc pe 16.07.1945, intr-o zona nepopulata din statul american New Mexico? Forta exploziei rezultate in urma testului, denumit Trinity, a fost de 20 kilotone TNT, similara celei de la Nagasaki, Japonia, unde a fost folosita o bomba de acelasi tip. Tehnologia necesara construirii primelor bombe nucleare, inclusiv celor din New Mexico, Hiroshima si Nagasaki, a fost dezvoltata de americani in cadrul Proiectului Manhattan.

albumul Thriller al lui Michael Jackson este cel mai bine vandut album din toate timpurile? Distinctia i-a fost acordata in anul 1984 de catre Guiness Book. Totodata, Thriller este si singurul album vandut in mai mult de 100 de milioane de exemplare (109 conform celor mai multe surse) in intreaga lume.

megastarul a fost si prima celebritate care a avut numele inscriptionat pe 2 stele de pe celebrul bulevard Hollywood Walk of Fame? Mai intai, in 1980, pentru activitatea desfasurata in cadrul trupei “The Jacksons” (alaturi de fratii si surorile lui) si apoi, in 1984, pentru cariera solo.

de obicei, garda de Revelion sau de Craciun este facuta de Raed Arafat, fondatorul serviciului? Acesta are acest obicei inca de la infiintarea serviciului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu